fredag 4. november 2011

Skitur :)

Vel, ikke riktig enda ;) Men gleder meg innmari til snøen kommer og lyser opp litt, og til å få prøvd de nye skiene som jeg og Martin kjøpte senvintres i år. Så sent at vi ikke rakk å prøve de engang den sesongen..
Var på tur i Maridalen i går kveld, og jommen var det ikke hvitt det som kom ned fra himmelen :D
Kan vel nesten ikke kalles snø, var altfor mildt til det, men hvitt og koselig var det der vi gikk med hodelyktene våre på. Skrev et innlegg til sise PP ( pinscherposten ) om skigåing med hund, må jo legge det ut her også nå som det nærmer seg skivær ihvertfall. Om du er ny i løypa, eller rutinert, er det mye å huske på. Og kanskje mye man lurer på. Her er mine egne erfaringer så langt i løypa:

Meg og Stretto på tur :)


Alder på hunden:
Det samme gjelder for skigåing som for veldig mange andre fysiske aktiviteter, slik som agility og sykling. Hunden bør være minst ett år, og gjerne sjekket frisk hos veterinær, før den blir med på turer. Dette for å unngå for stor belastning på skjelett, ledd og muskler før kroppen har satt seg.
Tilvenning kan man selvsagt starte med tidligere, men vent som sagt med de ordentlige turene. Selv om hunden din ser ut til å takle dette helt fint og syns det er kjempegøy. For det syns den nok :)

Utstyr:
- Sele. En bra trekk/nomesele som sitter korrekt på hunden. Be gjerne sakkyndige om å påse at selen sitter riktig på hunden. Eks. Non-Stop, Troll, Norsk Hundeutstyr, Seleverkstedet (sistnevnte syr etter mål )
- Belte. Har man en stav i hver hånd har man nok å holde styr på. Da er magebelte/truse kjekk å ha. Pass på at det sitter riktig på deg for å unngå belastning på rygg, og er elastisk. Pass også på at utløseren for å slippe hunden fri er enkel i bruk. ( Om hunden plutselig er på vei ut av løypa, eller om dere havner på hver deres side av et tre etc. )
Eks.belte "Bäggen", truse "Non-Stop".
- Bånd. Kjøp gjerne et eget kobbel for skikjøring. Da et som er elastisk for mindre belastning. Tenk også på lengden på båndet.

Poter: 
Avhengig av temperaur og snøføre/underlag må man passe på potene til hunden.
- Labbefett/potesalve ved korte småturer på myk snø.
- Potesokker på lengre turer og/eller skarpere føre. Det fins mange forskjellige typer i fleece, stoff eller gummi. Så her må man rett og slett tenke på hva slags tur man skal gå, hvordan underlaget er, og at sokkene sitter godt på hunden. ( Kjedelig å komme hjem med tre sokker.. )
- Skaresokker, dersom hunden skal gå utenfor preparerte løyper i dypere snø. Disse er lengre for å unngå kuttskader.
- Trimming av hår/klør: Pass på at klørne ikke er for lange. Dersom du har en hund med litt lengre pels, klipp håret mellom tredeputene på hunden, for å unngå ubehag.

En ung Stretto på tilvenningstur :)


På plass i løypa: 
De fleste hunder tar trekking på ski lett, og syns det er kjempegøy. Men skjønner ikke hunden din hva den skal gjøre, ikke bli sint og mas. Dette skal være moro, og må innlæres som alt annet.
Er man to stykker kan den ene gå foran og lokke ( som oftest holder det at den andre går, da vil hunden naturlig trekke etter ), og rose/belønne når den trekker. Husk å rose ofte i begynnelsen, og ta ofte pauser. Ved lengre raster, pass på at hunden holder seg varm, pakk den gjerne litt ekstra inn.
Pass på at linen er lang nok slik at ikke hunden blir stresset over at du kjører i rumpa på den.
Om hunden din er flink til å passere ellers er det ikke sikkert den er like flink når det kommer en hund eller skiløper imot i full fart. Så tren på dette også.

Hold farten lav i nedoverbakker! Som i sykling er belastningen større på kroppen i nedoverbakker. Er hunden liten nok til å bli løftet opp kan man gjøre det. Men du vil ikke falle med en hund i fanget, så pass på farten for det.

Unngå stålkanter på skiene dine! Dette kan skade hunden din veldig hvis uhellet er ute.


Vis hensyn. 
Plukk opp etter hunden din hvis den gjør fra seg i løypa.
Om dere er nye i løypa kan det være lurt å unngå rushtiden.
I noen skiløyper er det satt opp forbud mot hund. I de aller fleste preparerte løyper er det båndtvang året rundt. Ihvertfall i påske og juleferier. Sjekk dette opp på nettsiden til kommunene dere skal gå på ski i.

Da er det bare å vente på at snøen igjen skal legge seg, og at en liten nevø stiller opp som trekkhjelp i pulken foran. Da tar man seg ikke lenger tid til tissepauser nei ;)

Stretto og vår lille nevø tar seg en blund etter endt skitur

5 kommentarer:

  1. Flott innlegg med mye nyttig informasjon. Blir nok trekksele på Ares til vinteren også, så det blir vår første gang i løypa sammen!:)

    SvarSlett
  2. @Ida: Da har dere noe å se frem til, god tur når den tid kommer :)

    SvarSlett
  3. Veldig bra innlegg med mye nyttig info Ane =) Og fine bilder, både av dere i sporet og sammen med nevøen deres ;)

    SvarSlett
  4. Smarte tips! Skulle gjerne hatt en hund som kunne trekt meg på ski, men tror nok Jazzi er litt liten ;)

    SvarSlett
  5. @ Grete: Tusen takk :D
    @ Cathrine: Men når lilleberta blir stor har du jo to som kan trekke, da går det kanskje ;)

    SvarSlett